dijous, 10 d’octubre del 2013

UNA ESPÈCIE INVASORA A LA NOSTRA ILLA

UNA ESPÈCIE INVASORA A LA NOSTRA ILLA

La Pennicetum Setaceum més coneguda com “Rubrum”, “Plumacho” o “Rabo de gato” és una planta invasora molt perillosa que s'ha detectat recentment a Menorca en una tanca del camí de la trinitat.

És una espècie originària del nord-est d'Àfrica que segurament s'ha introduït a la Mediterrània intencionadament, com a planta ornamental a jardins privats. Com ja sabem, algunes plantes s'escampen fàcilment i aquesta en particular té una fàcil expansió al llarg de: marges de camins, cunetes de carretera, zones pròximes a la costa i espais amb la vegetació alterada a causa de la urbanització. Probablement la causa de que aquesta planta hagi començat a ocupar una petita part de la nostra illa és l'expansió de la planta des de una tanca privada fins els camins més propers a aquesta.

Pennicetum Setaceum és una planta perenne que pertany a la familia Poaceae. És cespitosa (que forma gespa) i glabrescent (mancada de pels), la seva tija és erecte i a dalt s'hi forma una espiga allargada de color vermell-morat. Les fulles són allargades, de color verd pàl·lid. Presenta un metabolisme C4, això li proporciona una alta protecció a la intensa radiació solar, les altes temperatures i una millor eficàcia de l'ús de l'aigua. Presenta també una plasticitat fenotípica que li permet adaptar-se a diferents hàbitats i això li dona avantatges sobre altres plantes autòctones. Aquestes característiques potencien el seu caràcter invasor.

La seva invasió pot ocasionar una gran pèrdua de biodiversitat d'espècies autòctones de Menorca. La seva gran capacitat d'adaptació al medi, la seva pràcticament intolerància a la sequia i la radiació solar i finalment la seva facilitat d'expansió en terrenys urbanitzats fan de Pennicetum Setaceum una planta molt perillosa que pot eliminar espècies que no tenen tan fàcil la seva adaptació.


Treballadors de l'Ibnat que “exterminen” la Pennicetum
Setaceum de la tanca menorquina on s'ha detectat.

Fonts utilitzades:

J.Coll
Biologia i Geologia-1rBAT

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada