dissabte, 12 d’octubre del 2013

Cranc de riu americà

El cranc de riu americà (Procambarus clarkii) és un cranc originari dels pantans i rius del nord-est de Mèxic i del centre-sud dels Estats Units. La península Ibèrica, on arribà l'any 1974. A Menorca fou introduït a principis dels anys 80. S'ha trobat cranc de riu americà a 4 sistemes aquàtics: tres torrents (Barranc d'Algendar, Barranc de Cala en Porter i Torrent de Sant Joan) i una petita bassa artificial (bassa de s'Hort de Llucatx). A tots ells el cranc s'hi troba plenament naturalitzat i amb unes poblacions estables.
 
La seva fisiologia el fa molt resistent a nivells baixos d'oxigen i nivells alts de contaminació de l'aigua. els factors que més semblen limitar la seva expansió són les baixes temperatures i una salinitat elevada. A Menorca l'aigua no és prou freda com per suposar-li un problema. La salinitat sí que li afecta, de manera que només pot viure en torrents i basses d'aigua dolça.
 
És capaç de suportar forts períodes de sequera gràcies a la seva activitat perforadora que li permet  de perforar túnels verticals prou profunds com per tenir assegurat el contacte permanent amb l'aigua durant l'estiu. Cal dir que a Menorca no ha existit mai cap espècie autòctona de cranc d'aigua dolça.
 
Si un cranc fos un animal gros, visible i fàcil de capturar es podria eliminar. de manera que resulta impossible eliminar el cranc de riu americà de Menorca, com a mínim als tres torrents en què hi és present.

Bibliografia:
http://www.obsam.cat/actualitat/2005/cranc-riu.php
M. Barba

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada