diumenge, 13 d’octubre del 2013

ALYTES OBSTETRICANS

Alytes obstetricans, o tòtil, és un gripau que viu molt lligat als espais agrícoles de la Plana de Vic. També present a les Guilleries, part del Collsacabra i el Lluçanès, viu en marges de conreus, prop de les masies, terrossos i roquissars on trobi refugis on amagar-se de dia i espais oberts on alimentar-se de nit. S'ha expandit a diverses zones d'Europa, com el nord d'Espanya i Portugal, França, part d'Alemanya, etc. 


El tòtil fa al voltant d'uns 5 cm com a màxim. El dors és de tons verdosos, grisos o brunencs, amb taques petites més fosques. El ventre, per la seua part, és de color gris uniforme. Tant les parts superiors com les inferiors són berrugoses. 
Quan la femella pon els ous ho fa sobre les potes del darrera del mascle, i aquest els porta a sobre del seu cos durant un mes. Finalment els deixa a l’aigua on neixen les larves (capgrossos). Al cap d’un 3 mesos esdevenen adults.
S’alimenta d’insectes (escarabats, mosques, polilles), aranyes, cucs de terra, llimacs i altres petits invertebrats.

Els seus cabots poden aguantar un any dins l'aigua i això els fa transmissors potencials de malalties típiques dels amfibis. Aquest petit amfibi no es pot confondre amb cap de les espècies presents a Menorca (granota, calàpet i granot), sobretot pel seu particular cant: fa petits xiulets semblants als dels mussols, però més curts i suaus.

El tòtil és altament tolerant a les alteracions del medi i pot colonitzar zones recentment alterades. El perill de la seva presència és doble. D'una banda, és potencial transmissor de malalties com la quitridiomicosi, responsable de morts massives i d'extincions d'amfibis a tot el món. I de l'altra, en no ser una espècie natural de Menorca, pot competir per l'espai i els recursos amb els amfibis autòctons. 





Fonts utilitzades




 A. Torres

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada