dissabte, 12 d’octubre del 2013

PROCAMBARUS CLARKII

Procambarus clarkii, o cranc americà, és un cranc de riu propi del centre-sud
dels Estats Units i del nord-est de Mèxic, encara que ha envaït altres continents i regions, entre els quals la Península Ibèrica (1974) i Menorca, on va ser introduït a principis dels 80.

És un crustaci de creixement ràpid i capaç d’adaptar-se i reproduir-se molt fàcilment. A més, resisteix als nivells baixos d’oxigen, a la contaminació de l’aigua, a la sequera (perfora túnels verticals que el mantenen en contacte amb l’aigua) i a les malalties. En canvi, les baixes temperatures i el nivell de sal elevat li afecta. Tot això fa que s’hagi establert molt bé a l’illa, ja que les aigües no estan molt fredes. Es troba en els torrents i basses d’aigual dolça.

Els efectes negatius que ocasiona la seva invasió són, bàsicament, el desplaçament que han sofert els crancs de riu autòctons, la reducció de les espècies vegetals d’aquestes regions i la regressió d’algunes espècies animals. A part d’afectar a la biodiversitat i a les espècies autòctones, també afecta a l’estructura física del terreny degut a les seves excavacions durant la reproducció i la sequera. A més, la seva presència fa baixar el nivell de qualitat de l’aigua, ja que remou els fons.    

El cranc americà el podem trobar a quatre sistemes aquàtics menorquins: tres torrents com són el Barranc d’Algendar, el Barranc de Cala en Porter i el Torrent de Sant Joan; i una petita bassa artificial de s’Hort de Llucatx.





Webgrafia:


Aina Bals Genestar

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada