diumenge, 13 d’octubre del 2013

Cabellera de la reina

Disphyma crassifolium


La Disphyma crassifolium, més coneguda com “Cabellera de la reina”, és una planta invasora d’origen sud-africà que rep aquest nom perquè forma grans cabelleres o tapissos a les zones que envaeix.

Va ser  introduïda a Menorca com a planta ornamental a jardins privats, i degut a la seva fàcil expansió, va penetrar en ambients naturals, com els sistemes dunars, i hi creà grans tapissos.
La Disphyma crassifolium pertany a la família Aizoàcia. És una planta herbàcia i perenne que creix fins als 30 cm. Les seves fulles són allargades i de color verd. Les seves flors floreixen durant la primavera, són d’un color rosat i  hermafrodites. No tenen pètals vertaders, però sí sèpals. El seu fruit té forma de càpsula. Es caracteritza per tenir una gran resistència a la sequera i a la salinitat, i per créixer fàcilment en substrats rocosos amb poca terra. També té la capacitat de multiplicar-se ràpidament el que la converteix en un perill per la flora endèmica de l’illa.

La invasió per part d’aquesta planta al·lòctona, resistent a la sequera i a la salinitat, i de fàcil reproducció, que es sol instal·lar, entre d’altres, als sistemes dunars  ja de per si molt malmesos pel trànsit de persones, ocasiona la pèrdua d’un gran nombre d’espècies autòctones de l’illa que no tenen la seva facilitat d’adaptació.

Fonts utilitzades:


Clara Olives

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada