dissabte, 12 d’octubre del 2013

CARPOBROTUS EDULIS

CARPOBROTUS EDULIS

La illa balear de Menorca pot presumir de comptar amb un increïble nombre d’espècies de plantes endèmiques a l’illa, encara que moltes d’aquestes espècies estiguin en perill degut a la invasió d’una espècie invasora, el Carpobrotus edulis.

 El bàlsam (Carpobrotus edulis) és una espècie de  planta suculenta (retenció d’aigua en els seus teixits) reptant d'origen sud-africà que es considera espècie invasora a gran part del món. El Carpobrotus és una espècie agressiva que recobreix les altres plantes i les mata. Va ser introduïda a l’illa de Menorca en els anys cinquanta, i es diu que, des de la seva invasió, s’ha perdut el 80% de les espècies endèmiques de l’illa. Aquesta espècie és fàcil de confondre amb l'espècie carpobrotus chilensis, les dues espècies s'hibriden fàcilment. Carpobrotus edulis fa flors de color groc de 6 a 12 cm de diàmetre. En canvi, les flors de C. chilensis són de color magenta i més petites.

Com a planta invasora afecta sobretot Austràlia, Califòrnia i la Conca del Mediterrani, ja que comparteixen un clima similar, amb gelades inexistents o suaus. Aquesta planta es propaga per llavors o fragments de la planta.  A la zona litoral del mediterrani, Carpobrotus edulis s'ha estès ràpidament i hi ha zones totalment cobertes per aquesta planta. El problema s'agreuja ja que un altra espècie invasora (la rata negra), amb els seus excrements, contribueix a estendre la planta. 

La propagació del Carpobrotus Edulis ha reduït considerablement la rica biodiversitat de l’illa, que va ser designada per la UNESCO l’any 1993, reserva de la biosfera.

E. Ruz

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada