divendres, 11 d’octubre del 2013

Trachemys scripta

Trachemys scripta


La Trachemys scripta, tortuga americana o tortuga de Florida, és una espècie invasora de la qual se'n tenen confirmades algunes colònies a Cala'n Porter, en el prat de Son Bou, a sa bassa de la Vall i també pot ser que n'hi hagi al torrent de Cala Galdana.

Viu en medis aquàtics com basses, llacs o pantans i s'alimenta principalment de petits animals aquàtics i, ocasionalment de vegetals. Es desenvolupa en climes càlids i aigües temperades. És originària de les zones properes al riu Mississipi i es troba en casi tot el continent americà, des de la meitat sud dels EEUU fins a la major part de Sud-Amèrica.


Aquest animal s'ha fet molt popular per la seva cria en captivitat i la posterior comercialització arreu del món, ja que es ven com a mascota. El problema arriba quan la gent es cansa de la tortuga i l'abandona en un medi que, segons pot semblar des d'un principi, és l'ideal, però que realment no ho és. Gràcies a aquest fet, l'espècie s'ha expandit molt i es considera una espècie invasora fora de la seva àrea de distribució natural.
Causa grans impactes negatius en els ecosistemes on s'instal·la, principalment per la seva voracitat i el seu caràcter omnívor; que fan d'ella un depredador de nombroses espècies tant d'invertebrats com de vertebrats, i de plantes aquàtiques. A més, també pot transmetre malalties i provocar el desplaçament d'altres espècies les quals competeixen amb elles per l'espai o pel menjar. Precisament per aquestes raons, la Unió Europea va prohibí les importacions de tortugues de Florida el 1997, però ja se n'havien importat 900.000 exemplars. A més, fins 10 anys més tard encara se'n podien trobar en botigues de mascotes.

L'exemple més clar es dóna a la bassa de la Vall, on la tortuga americana està guanyant l'espai a la tortuga d'estany, ja que es menja els seus ous i les seves cries, fet que fa disminuir notablement la població de l'espècie autòctona. Aquest fet es té en constància i, de fet, un biòleg francès ha estat estudiant les poblacions de les tortugues. Si això va a més, la tortuga americana podria acabar amb la nostra.

Enllaços d'interès:
http://ultimahora.es/menorca/noticia/noticias/local/la-tortuga-exterminadora.html

M.Cànovas

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada