dilluns, 27 d’octubre del 2014

Què és el Permafrost?

PERMAFROST

Permagel o permafrost són aquelles capes de sòl, roca o terra que estan per sota del punt de congelació de l'aigua (0°C) durant com a mínim dos anys seguits. El permagel es troba situat entre el pergelisòl, la capa superficial activa que respon a les oscil·lacions del clima, i la roca profunda no gelada, més afectada pel flux geotèrmic que pel clima. Els sòls es classifiquen com permagel continu (90 a 100% de cobertura de la superfície amb permagel), discontinu (50 a 90%)esporàdic (10 a 50%) isolat (>10%) i sense permagel.

EXPANSIÓ:
El permagel es concentra en aquells ambients en que el clima és propici, principalment en zones a gran latitud (permagel polar) i a gran altitud (permagel alpí). Abasta 10'5 milions de km2 (excloent la superfície coberta de gel de Grenlàndia i l'Antàrtida) en zones polars, i es troba també en algunes parets a menor latitud, concentrant-se llavors en zones muntanyoses en altitud, de massíssos com els Alps. Ocupa un 24% dels sòls de l'hemisferi nord.

LOCALITZACIÓ:
Es troba extensivament en la zona àrtica de l'hemisferi nord: Alaska, nord del Canadà, centre i nord de la zona perifèrica de Grenlàndia i nord de Rússia i en àrees aïllades del nord de Xina, el Tibet i Mongòlia.

CARACTERÍSTIQUES:
En graves i roques hi ha poc gel i hi predomina un permafrost sec. El gel es presenta en el permafrost en proporcions del 80 al 100% per volum en intrusions massives de gel i cristalls de gel. Està en quasi tota la tundra i penetra al nord de la taigà hi ha un permafrost discontinu en els llocs on les temperatures de l'atmosfera es troben entre els -8'5 als -1°C. El gruix de la capa glaçada del permafrost depèn de la temperatura mitjana anual, la conductivitat tèrmica del sòl i la roca, la proximitat al mar i la posició topogràfia. Dins del permagel, en la capa glaçada permanentment i a uns -10°C, s'ha trobat vida microbiana, especialment cianobacteris.


Laia Camps Moll

1r batx. B

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada