dilluns, 5 de maig del 2014

Les persones d'ulls blaus descendeixen d'un únic avantpassat

Rosa Portella Fortuny (03-05-14)
Les persones d'ulls blaus descendeixen d'un únic avantpassat que va viure fa 6.000 anys
Si teniu els ulls blaus, ara ja podeu saber que sou descendents d'una única persona que va viure entre 6.000 i 10.000 anys enrere i que va patir una mutació genètica. Així ho conclou un estudi a càrrec del professor Hans Eiberg, de la Universitat de Copenhaguen. Després de més de 10 anys d'investigacions, Eiberg ha arribat a la conclusió que l'individu va viure al nordoest del mar Negre, i que d'ell procedeixen els 150 milions de persones d'ulls blaus que es calcula que hi ha avui en dia al planeta.
Segons Eiberg, "ja que és un gen recessiu, no va ser fins diverses generacions després que va néixer una persona amb els ulls blaus", la qual cosa va reduir en els nous "mutants" el risc degeneratiu de l'endogàmia. Avui en dia, les 150 milions de persones amb aquest color d'ulls demostren l'èxit genètic que la nova tonalitat va obtenir, i que la seva possessió, originalment exclusiva de la raça caucàsica, ha transcendit gràcies al mestissatge.
El professor, que treballa al Departament de Medicina Molecular i Cel·lular de la Universitat de Copenhaguen, reconeix que "des de fa anys, especialment en els darrers 12 mesos, estàvem buscant la informació genètica responsable del color d'ulls", i no ha estat fins ara quan han arribat a resultats concloents.
La investigació es va iniciar l'any 1996 i "va començar estudiant 50 gens diferents" a la recerca d'una explicació, que es va trobar finalment de manera molt focalitzada: "La gran sorpresa va ser trobar la causa de tot en un sol gen", resumeix el doctor danès.
La clau, segons l'estudi, es troba en l'"OCA2", un gen relacionat amb la producció de melanina que, originalment, pot dosificar la seva quantitat dins de l'espectre entre el marró -el color predefinit per a l'ésser humà- i el verd, però mai per al blau. Però una mutació en un gen adjacent a l'"OCA2" va provocar que aquest, puntualment, veiés condicionada la seva acció i, en conseqüència, la seva capacitat per produir la melanina que es tradueix en els ulls marrons.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada