dimecres, 17 de novembre del 2010

Els desastres de Txernòbyl i de Bhopal

Mentre estudiem les mutacions i les seves conseqüències, vam comentar els efectes d'alguns contaminants. Alguns estudiants han investigat com a exemple dels efectes de la contaminació radioactiva i de la produïda per agents químics els tristament famosos casos de l'accident nuclear de Chernobyl i el químic de Bhopal. Si llegim les seves cròniques, el que marca els nostres sentiments és una profunda INDIGNACIÓ.

Aquí hi ha un enllaç a una pàgina que ralla molt extensament del cas de Bhopal: http://www.proteccioncivil-andalucia.org/Documentos/Bhopal.htm

Aina Moll ha trobat:
El Desastre de Bhopal, ocorregut el 3 de desembre de 1984 a la regió de Bhopal (Índia), es va originar en produir-se una fugida de 42 tones de isocianato de metilo en una fàbrica de pesticides propietat de la companyia nord-americana Union Carbide (part dels actius de la qual van ser posteriorment adquirits per Dow Chemical).S'estima que entre 6.000 i 8.000 persones van morir en la primera setmana després de la fuita tòxica i almenys altres 12.000 van morir posteriorment com a conseqüència directa de la catàstrofe, que va afectar a més de 600.000 persones, 150.000 de les quals van sofrir greus seqüeles. A més, van perir també milers de caps de bestiar i animals domèstics i tot l'entorn del lloc de l'accident va quedar seriosament contaminat per substàncies tòxiques i metalls pesats que trigaran molts anys a desaparèixer. La planta química va ser abandonada després de l'accident i Union Carbide no va respondre pels danys causats.

L'accident de Txernòbil (Txornòbyl) fou un accident nuclear, considerat el més greu de la història, ocorregut a la central nuclear de Txernòbil o Txornòbyl (Ucraïna, llavors Unió Soviètica) el dissabte 26 d'abril de 1986. És l'únic accident nuclear que ha obtingut un set (nivell més alt) a l'Escala internacional d'accidents nuclears. Aquell dia, en un augment sobtat de potència al reactor número 4 de la central, es va produir l'explosió de l'hidrogen acumulat dins del nucli pel sobreescalfament, durant una prova en la qual se simulava un tall de subministrament elèctric.

A causa de la manca d'un edifici de contenció a la central nuclear, es dispersà un plomall de pluja radioactiva per zones de l'occident de la Unió Soviètica, Europa Oriental, Escandinàvia, el Regne Unit i l'est dels Estats Units. Grans àrees d'Ucraïna, Bielorússia i Rússia en resultaren greument contaminades, el que provocà l'evacuació i reassentament d'unes 300.000 persones. Un 60% de la pluja radioactiva caigué sobre Bielorússia.


Clara Barceló aporta aquesta direcció:
http://translate.google.es/translate?hl=ca&langpair=en|ca&u=http://www.answers.com/topic/what-was-the-worst-industrial-accident

Gemma Marqués aporta

Mariona Rabanal ha fet:
Pau Torres ha fet:
Cristina Llorens ha fet:
Maria A. Pons:
Nereida Pons:


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada