diumenge, 28 de setembre del 2014

Podarcis lilfordi lilfordi

La Podarcis lilfordi lilfordi, anomenada també sargantana negra, és una subespècie de la sargantana balear que habita a l'illa de l'Aire, front a la costa sud-est de Menorca. Els individus són de color negre, amb el cap un poc més clar i el ventre de color blau ultramar metàl•lic, amb taques més fosques. 

Presenten una dieta omnívora, alimentant-se de petits invertebrats, matèria vegetal i pol•len i nèctar del fonoll marí.
Són molt diferents a la resta de sargantanes a conseqüència que  l'illa de l'aire va ser la primera a separar-se de Menorca. 
L'espècie ha evolucionat durant nou mil•lennis i actualment està estrictament protegida i, per això, és única al món, d’aquí la seva importància.
Existeixen diverses hipòtesis per explicar la inusual coloració d'aquesta subespècie. El melanisme podria tractar-se d'una adaptació per aprofitar millor l'escalfor del sol, ja que els animals de colors foscos s'escalfen més ràpidament que els de colors clars. Finalment, s'ha proposat que es podria tractar d'una forma d'estalvi metabòlic, ja que certs processos fisiològics permeten desfer-se d'algunes substàncies emmagatzemant-les en forma de pigments foscos.

Josselyn i Magda


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada