diumenge, 28 de setembre del 2014

Anthyllis hystrix

L’ Anthyllis hystrix, anomenat també socarrell gros, és un arbust compacte i espinós, que pot arribar a tenir més d’un metre d’alçada i més de set metres d'amplada. Creix sobre els penya-segats de la costa nord de l'illa de Menorca, fins als 100 m d'altitud respecte al nivell del mar.

Aquest, és el nostre endemisme més voluminós i també un dels més espectaculars. Les seves fulles són lanceolades i petites, i les flors, són de color groc i abundants i tapen tota la planta cap a finals de la primavera. Les seves branques llenyoses creixen molt juntes i compactes, sovint entrellaçant-se formant una xarxa impenetrable.

La forma arrodonida d’aquests socarrells, és deguda a la forta incidència del vent de tramuntana, la saladura i també a l’acció dels herbívors.

De les sis espècies presents a Menorca  quatre són endemismes gimnèsics, és a dir, compartits amb Mallorca i/o Cabrera, mentre que les altres dues són endemismes menorquins, és a dir, que només es troben a l’illa de Menorca, com és el cas de l’Anthyllis hystrix.


Josselyn i Magda

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada