diumenge, 13 d’octubre del 2013

Ipomaea indica


Ipomaea indica


La jardineria ornamental ha fet augmentar la importació d’espècies, algunes de les quals es poden convertir, fàcilment, en invasores, ja que la jardineria ornamental aprecia les plantes que tenen un creixement ràpid i que demanen poques atencions, i aquestes  són precisament les que poden sortir amb més facilitat dels jardins, colonitzar agressivament el medi i convertir-se en invasores.

Una d'aquestes plantes és l' Ipomaea Indica, coneguda com a campanetes de jardí o meravelles.
Es tracta d’una liana de gran mida procedent de Hawaii. És una planta perenne, d’1 a 10 m d’alçada. Les seves fulles poden ser senceres o trilobades, de colors verds o verds oliva, més clares en el revers, amb un pecíol de 1.8 a 10.5 cm de llarg. Les flors són grans, de 4 a 9 cm, poc o gens lobulades, de color blau lilós amb bandes longitudinals roses. El seu fruit és una càpsula que s’obre al madurar.
Normalment es troba en llocs humits amb alzinars, però també és una espècie molt comuna als jardins de cases a causa del seu creixement, sempre verd i ascendent per parets i murs, i per les flors blaves i elegants.

Se sol escampar des dels jardins als camps adjacents i pot, en algunes situacions, recobrir de forma importat grans àrees de terreny i provocar l’ofegament de la vegetació ja existent. I. indica és una planta que pot arribar a ser una invasora molt perillosa.
Quan aquesta planta arriba a un torrent, les conseqüències poden ser molt perjudicials, ja que pràcticament, i amb el temps, la vegetació nativa queda coberta per aquesta planta, i es provoca un canvi estructural del torrent en favor d’una nova situació en què aquesta planta és l’espècie dominant.
 
 

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada