diumenge, 13 d’octubre del 2013

Carpobrotus edulis

Espècie invasora a l’illa de Menorca

Carpobrotus edulis és una espècie de plantes del gènere Carpobrotus i de la família Aizoaceae. El seu origen es sud-africà encara que es pot trobar en totes les àrees temperades del món, concretament a les zones costaneres. El seu cultiu a Menorca va començar a mitjans del segle XIX, però la seva proliferació massiva es va iniciar a mitjans del segle passat.

Va ser introduïda  amb finalitats ornamentals i medicinals. Actualment s’empra com a solució per talussos secs, sòls pobres, o zones amb elevada influència marina, per a les quals hi ha poques alternatives.

Aquesta planta té tendència a expandir-se vegetativament per grans superfícies i s’adapta molt bé a les característiques del sòl inadequades per a altres plantes, com la salinitat. El seu caràcter invasiu ha provocat aquesta expansió.

Aquesta espècie impossibilita l’arrelament de les espècies autòctones i és gran productora de pol·len, atreu als insectes pol·linitzadors que no exerceixen adequadament el seu paper ecològic amb les espècies menys abundats i locals reduint així la seva reproducció.
En la imatge següent, es pot observar la zona del far de Favàritx als anys 50 abans de la invasió de Carpobrotus edulis i al 2006, després de la invasió. Amb aquesta imatge és fàcil apreciar l’impacte d’aquesta espècie invasora.

Fonts utilitzades:

S Martín 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada